lauantai 14. toukokuuta 2011

Hevosten esittely

Tilallamme asuu kaksi eestinhevosta, Eller ja Albi. Pidämme pienistä alkuperäisrotuisista hevosista ja siksi tämä ponikokoinen rotu on omiaan meidän maisemaamme. Täällä saaristossa aikoinaan käytetyt suomenhevosetkin ovat olleet pienikokoisia. Yksi tärkeä työ näillä hevosilla on ollut vetää talvisin nuottarekeä jäällä. Isoisänaikaisten hevosten koosta oivana todisteena on vanhat suomenhevosen valjaat, jotka sopivat täydellisesti Ellerille.Eestinhevosessa arvostamme sen monimuotoisuutta. Tällä hetkellä eestinhevosjalostuksessa keskitytään sporttityyppisiin yksilöihin kun taas meitä miellyttää työhevostyyppinen hevonen, jota Eller ja Albi molemmat edustavat. Eestinhevonen on  säilynyt Viron saaristossa omana rotunaan kun mantereella siirryttiin käyttämään suurempia hevosia. Rotu on ketterä, rohkea ja varmajalkainen ja soveltunut laiduntamaan merenrantoja. Ulkonäöltäänkin se on alkuperäisroduille tyypillisesti monimuotoinen. Siinä on siis paljon samoja piirteitä kuin saaristolaislampaissa. Ilmankos rotu niin miellyttää meitä!Eller s. 23.5.1996 (Elkar - Tooni)
ruunikko ruuna
säkä 142 cmOstimme Ellerin Kuusekännu Ratsatalusta tammikuussa 2008. Olen aina pitänyt hiirakoista tammoista, mutta meille tulikin ruunikko ruuna :) Ostopäätökseen vaikutti Ellerin järkevä luonne ja myyjätilan hyvä eläintenpito.

Mieluisinta meille on käyttää hevosia hyödyksi arjen askareissa, vaikka kyllä niillä myös ratsastetaan. Traktorin ollessa huollossa tuli Ellerille käyttöä todellisesta tarpeesta:Hevosten pihaton rakentamista. Valokatteet kyydissä. Pihatto rakennettiin kolmen hehtaarin metsä/peltoalueelle, jossa hevoset oleskelevat ympäri vuoden. Eller ja Albi koittivat olla kovasti apuna myös muissa rakennustöissä, mutta niistä oli lähinnä harmia kun ne kaatoivat naulalaatikoita ja juoksivat vasara suussaan karkuun!Vedenajoa pässeille makasiiniin, johon ei tule omaa vesijohtoa. Vintiltä esiinkaivettu kipikka oli oiva apu vesitynnyreiden siirrossa.

Albi s. 28.5.2008 (Aku - Täpi)
voikko tamma
säkä 137 cm


 
Haimme Albin  Saarenmaalta, Pihtla Hobusekasvandusesta, joulukuussa 2009. Eller on syntynyt samassa paikassa ja Ellerillä ja Albilla onkin sama emänisä. Edestakainen hakumatka Rymättylä - Pihtla - Rymättylä kesti 22 tuntia. Saarenmaalla oli hakupäivänä hurja lumimyrsky, mutta onnistuimme pääsemään perille ilman juuttumista lumihankeen. Paikanpäällä ehdimme olemaan vain noin puoli tuntia. Valitsimme tamman, lastasimme sen ja lähdimme paluumatkalle, jotta ehtisimme seuraavaan lauttaan Viron mantereelle ja sieltä laivalle Suomeen.Albin valintaan vaikutti erityisesti sen luonne. Olimme pyytäneet muiden tietojen perusteella laittamaan meille valmiiksi kaksi nuorta tammaa, joista valitsimme omamme. Minulla on tapana valita eläimet tunteen mukaan ja se yleensä onnistuu loistavasti. Kun menin tammojen lähelle, Albin "aura" (vai miksi sitä sitten kutsuukaan) tuntui oikealle. Näin sen toisen  tamman uudelleen seuraavana kesänä Saarenmaalla, eikä se edelleenkään tuntunut minunlaiseltani.


Vierailevina tähtinä leireillämme toimivat myös Hanna Ariman islanninhevoset. Albi tutustumassa ensimmäistä kertaa loimitettuun ja huputettuun hevoseen.


3 kommenttia:

 1. Ihania maisemia ja ihania heppoja, varsinkin Albi on hyvin siro ja kaunis, väri erityisesti miellyttää mua. Olen iloinen, että saat elää omanlaistasi ja sinunnäköistäsi elämää saaristossa. Jännittävää kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päädyin jälleen kerran tänne, ja tämä kommentti pisti silmään. En millään pahalla tarkoita mutta Albi ei kyllä ole kovin siro, mutta kaunis ja suloinen kuitenkin :D
   Terveisin hänen nykyinen omistaja
   http://laukkahyppy.blogspot.fi

   Poista
 2. Onpas hieno tuo Albi! Aku´n jälkeläiset ovat huippuluokka :)

  VastaaPoista