tiistai 31. toukokuuta 2011

Neljä pientä porsasta

Haimme vieroitusikäiset porsaat pakettiautolla, ne kun mahtuivat kaikki yhteen koirahäkkiin. Hevoskuljetustraileri olisi ollut pikkuisille vähän liian avara kulkuneuvo, toisaalta sillon ei autoon olisi jäänyt hajumuistoa kuljetustapahtumasta :) Possut nukkuivat rauhassa matkan ajan.Sikoja ostettaessa pitää ensin rekisteröityä sikaeläintenpitäjäksi oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Ostotapahtuma ilmoitetaan sikarekisteriin. Eviran sivuilta löytyy selkeät ohjeet ja lomakkeet: 
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainsuojelu_ja_elainten_pito/merkitseminen_ja_rekisterointi/siat/Possumme ovat risteytyksiä, hauskat värit periytyvät englantilaisilta hampshire ja duroc-roduilta. Muita Suomessa kasvatettavia rotuja ovat (pystykorvainen) yorkshire ja (luppakorvainen) maatiainen.
Asuinpaikakseen possut saivat 70 neliön makasiinin, joka toimii siitospässien talviasuntona. Pohjalla oli vielä pässien kuivikkeita, joten asunnossa on paljon tongittavaa! Asensimme tilaan myös lämpölampun varmuuden vuoksi, mutta possut kaivoivat pesän ihan eri nurkkaan. Palava olkipohja on varmasti lämmin nukkumapaikka.
Myöhemmin avaamme possuille luukun, josta ne pääsevät tilavaan ulkotarhaan, jossa on puita ja kalliota. Saa nähdä jäävätkö possut vakituisesti tähän asuntoon, sisälle kun olisi helppo asentaa juomanipat. Ensialkuun possujen vesi on ämpärissä, mutta on helppo arvata mitä ämpärille tapahtuu kun possut tulevat veden lähistölle tonkimaan :)
 Ruokana on alussa tuttu täysrehu, jotta pikkuiset kasvavat hyvin ja ruokinta ei muutu liian nopeasti. Ruohoa heille kyllä annettiin heti ensimmäisenä päivänä hiukan jo maistiaisiksi ja se maistui hyvin. Jatkossa ostetaan lähitilan jauhettua viljaa ja toki ruuantähteitä. Pitääpä tutkailla mitä kaikkea keksimme ruokavalion täydennykseksi. Syksyä varten on olemassa suuri pata, jossa on ennenkin keitetty possuille perunoita!

5 kommenttia:

 1. Onnelliset possut! Ihanaa, että joku haluaa huolehtia näin hyvin possuista niiden lyhyen elämän ajan :)

  VastaaPoista
 2. Sen se teettää kun on tällainen "vika", että haluaa tuntea ja hyväksyä eläinten kasvatusolot ja myös lopetusolosuhteet ennen kuin syö lihaa. Melkeen tarttee kasvattaa ite, jotta saa tarvittavan informaation :) Onnellista possua uskaltaa syödä, tuntematon tuntuu epäilyttävältä.

  VastaaPoista
 3. Onnellinen possu!! Ihania.. Me suunnitellaan ensi kesäksi myös muutamaa kesäpossua. Löysittekö helposti teurastajan? Minua niin ahdistaa ajatus muualle viemisestä teurastettavaksi, että kotiin on joku löydettävä.

  VastaaPoista
 4. Meillä on ihan lähellä virallisesta käytöstä poistettu tilateurastamo. Sinne on helppo viedä possut hevoskuljetustrailerilla, asianmukaiset tilat ja välineet lopetukseen ja ammattitaitoinen teurastaja. Olen koittanut myös etsiä jotain pientä virallista tilateurastamoa, missä saisi teetettyä rahtia. Suureen teurastamoon (esim. Paimio) en minäkään vie possuja mistään hinnasta..

  VastaaPoista
 5. Oi, no teillä on hyvä tuuri käynyt!

  VastaaPoista